Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014

Πόσα τσιγάρα καπνίζει το βλαστάρι σας;


Πρώτη χώρα παραμένει η Ελλάδα σε αριθμό καπνιστών στην Ευρώπη και μία από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως.

Σύμφωνα με έρευνες, ένας στους δέκα καπνιστές στην χώρα μας έχει ξεκινήσει το κάπνισμα  από την ηλικία των 7 ετών, ενώ κάθε χρόνο στην Ελλάδα χάνουν την ζωή τους από το κάπνισμα περίπου 10.000 άνθρωποι.

Πρώτοι στην κατανάλωση καπνού ανάμεσα στους ανήλικους είναι οι Πελοποννήσιοι, ενώ στους ενήλικες, την πρωτιά διεκδικούν οι κάτοικοι της Κρήτης και των νησιών του Αιγαίου.

Τα στοιχεία της Global Youth Tobacco Survey (GTYS) για τη χρήση καπνού από νέους ηλικίας 13 – 15 ετών στη χώρα μας, η οποία διεξήχθη από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά.

Το GYTS είναι μία εθνικά αντιπροσωπευτική μελέτη που γίνεται στα σχολεία με τη συμμετοχή μαθητών ηλικίας 13-15 ετών.
Στη χώρα μας, το 15% των παιδιών καπνίζουν τσιγάρα, ποσοστά που μεταφράζονται στο 16.9% των αγοριών και 12.9% των κοριτσιών.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 56.7% των μαθητών εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα στο σπίτι τους, ενώ το 67.4% των μαθητών εκτίθενται στο τσιγάρο μέσα σε κλειστούς δημόσιους χώρους
Επιπλέον, το 67.9% αγόρασε τσιγάρα από κατάστημα ή περίπτερο, με το 87,3% να μην αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα στην αγορά τους λόγω της ηλικίας τους.

Φαίνεται, παράλληλα, πως οι προωθητικές ενέργειες από τις εταιρείες βρίσκουν το στόχο τους, αφού 4 στους 10 μαθητές είδαν διαφημίσεις/προώθηση καπνικών προϊόντων σε σημεία πώλησής τους και ένας στους 10 μαθητές έχουν κάτι με το εταιρικό λογότυπο κάποιας καπνοβιομηχανίας.
Ωστόσο, 5 στους 10 μαθητές είδαν και τα αντικαπνιστικά μηνύματα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η GYTS έδειξε πως το 77.2% των μαθητών δηλώνουν ότι γνωρίζουν ότι σίγουρα η έκθεση τους στο παθητικό κάπνισμα βλάπτει την υγεία τους, ενώ το 82.1% των μαθητών υποστηρίζουν την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

Αντίστοιχα, η έρευνα για τους ενήλικες η Global Adult Tobacco survey (GATS) έδειξε ότι 3,5 εκατομμύρια Έλληνες καπνίζουν (38,2%), με τους άνδρες να «προηγούνται», με ποσοστό 51.2%, ενώ το 25.7% των γυναικών ανάβει τσιγάρο. Ειδικά στις ηλικίες 25 έως 44, 64.2% των ανδρών και 37% των
γυναικών καπνίζουν. Μάλιστα, το 72.2% των καπνιστών παρουσιάζουν μεγάλη εξάρτηση από τη νικοτίνη αφού καπνίζουν το πρώτο τους τσιγάρο μέσα στα πρώτα 30 λεπτά από το πρωινό ξύπνημα.

Ωστόσο, μόνο 2 στους 10 καπνιστές έκανε προσπάθεια διακοπής τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ 5 στους 10 καπνιστές προγραμματίζουν ή σκέφτονται να διακόψουν το κάπνισμα. Παρόλα αυτά, 4 στους 10 δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τη διακοπή του.

Το 52.3% των ερωτηθέντων που δουλεύουν σε εσωτερικούς χώρους εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα στη δουλειά τους καθημερινά, ενώ το 65.7% εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα στο σπίτι τους. Αντίστοιχα, το 72.2% έχει εκτεθεί σε παθητικό κάπνισμα σε εστιατόρια, με το 84.1% των μη καπνιστών να υποστηρίζουν το νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος στα εστιατόρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου