Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Όσα πρέπει να ξέρετε για τη Mantoux (Εξέταση Μαντού)



Πως γίνεται η εξέταση MANTOUX;

Στο υπό εξέταση άτομο, χορηγείται ενδοδερμικά μικρή ποσότητα διαλύματος φυματίνης (το διάλυμα δεν περιέχει ζωντανά μυκοβακτηρίδια, αλλά πρωτεϊνικά συστατικά των βακτηριδίων και του θρεπτικού υλικού).
Αν έχει προηγηθεί μόλυνση με το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης, τότε στο σημείο της ένεσης συγκεντρώνονται ειδικά κύτταρα και απελευθερώνονται συγκεκριμένες ουσίες που προκαλούν την εμφάνιση σκληρότητας στο δέρμα.


Ειδικές προφυλάξεις


Επαναλαμβανόμενες φυματινοαντιδράσεις Mantoux σε άτομα που έχουν στο παρελθόν εμβολιασθεί με BCG μπορεί να προκαλέσουν φαινόμενο ενίσχυσης (booster phenomenon). Στα άτομα αυτά πρέπει να αποφεύγεται επανάληψη της δοκιμασίας πριν περάσει 1 έτος, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος μετατροπής της αρνητικής αντίδρασης σε θετική.
Η φυματινοαντίδραση Mantoux, μπορεί να γίνει άφοβα και χωρίς κίνδυνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.


Μετά από πόσες ώρες γίνεται η ανάγνωση της MANTOUX;


Η ανάγνωση της εξέτασης γίνεται μετά από 48 με 72 ώρες και αξιολογείται το μέγεθος της σκληρότητας του δέρματος και όχι η ερυθρότητα.


Πότε θεωρούμε την εξέταση θετική;



Τα όρια θετικότητας της εξέτασης δεν είναι ίδια για όλους τους ασθενείς. Εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως αν έχουν έρθει σε πρόσφατη επαφή με πάσχοντες από φυματίωση, την κατάσταση του ανοσοποιητικού τους συστήματος, την ύπαρξη σοβαρών συνοδών νοσημάτων, τη χώρα προέλευσης, το χώρο διαμονής, το επάγγελμά κ.α.


Καταστάσεις και φάρμακα που επηρεάζουν το αποτέλεσμα της φυματινοαντίδρασης


Στα πολύ νέα ή πολύ ηλικιωμένα άτομα και σε άτομα που εμφανίζουν καχεξία λόγω κακής διατροφής είναι δυνατό να ελαττωθεί η αντιδραστικότητα του δέρματος στη φυματίνη.
Το ίδιο παρατηρείται όταν υπάρχει ανοσοκαταστολή λόγω κάποιου νοσήματος (π.χ. λέμφωμα) ή λήψης φαρμάκων (π.χ. κορτικοστεροειδών).
Ομοίως ορισμένες ιογενείς λοιμώξεις (ιδιαίτερα η ιλαρά, η λοιμώδης μονοπυρήνωση, η ανεμευλογιά και η γρίππη) ελαττώνουν ή αρνητικοποιούν τη φυματινοαντίδραση.
Ελαττωμένη δερματική αντίδραση παρατηρείται επίσης μετά από εμβολιασμό με εμβόλια που περιέχουν ζωντανούς ιούς (π.χ. εμβόλια ερυθράς, ιλαράς, παρωτίτιδας).
Πολλοί ασθενείς με συνυπάρχουσες λοιμώξεις από HIV και M . tuberculosis παρουσιάζουν πλήρη έλλειψη δερματικής αντίδρασης (ανεργία) στη φυματίνη, που μπορεί να συνοδεύεται από ανεργία και σε άλλα αντιγόνα.
Ασθενείς με σοβαρή φυματίωση (π.χ. κεχροειδή φυματίωση) ενδέχεται να εμφανίζουν αρνητική φυματινοαντίδραση.
Πρόσφατη λοίμωξη με μη-φυματιώδη μυκοβακτηρίδια του περιβάλλοντος μπορεί να προκαλέσει διασταυρούμενη αντίδραση με θετική δοκιμασία Mantoux.


Ανεπιθύμητες ενέργειες κατά την εκτέλεση φυματινοαντίδρασης


Συνήθεις αντιδράσεις (> 1/100)
Τοπικές: Πόνος, ερεθισμός ή ενόχληση αμέσως μετά την ένεση στο σημείο που έγινε.
Ασυνήθεις αντιδράσεις (< 1/100)
Συστηματικές: Πυρετός, κεφαλαλγία.Τοπικές: Διόγκωση επιχωρίου λεμφαδένα.
Σπάνιες αντιδράσεις (< 1/1000)
Τοπικές: Υπερευαισθησία στη φυματίνη μπορεί να προκαλέσει φλύκταινα και τοπική νέκρωση.

Τι σημαίνει μια θετική MANTOUX;



Μία θετική εξέταση δε σημαίνει απαραίτητα ότι το άτομο πάσχει από ενεργό φυματίωση. Η εμφάνισή της σχετίζεται με την έκθεση και μόλυνση με το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης και με την παραμονή ζώντων βακίλων στον οργανισμό. Τα άτομα αυτά δε μεταδίδουν τη νόσο, αλλά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν ενεργό φυματίωση κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Συνήθως τα περισσότερα άτομα που δεν εμφανίζουν διαταραχές του ανοσοποιητικού τους συστήματος δεν θα αναπτύξουν τη νόσο.

Αξιολόγηση του μεγέθους της  MANTOUX



Διάμετρος σκληρίας σε χιλιοστόμετρα

Αρνητική: 0-5 mm
Θετική: 6-14 mm
Έντονα θετική: πάνω από 15 mm

Η θετική MANTOUX μπορεί να οφείλεται στο εμβόλιο BCG;


Το εμβόλιο μπορεί να μας δώσει ψευδώς θετική αντίδραση, αλλά το μέγεθος της MANTOUX σπάνια θα ξεπεράσει τα 10 mm. Η διάρκεια προστασίας του εμβολίου δεν ξεπερνά τα 15 χρόνια και η αντίδραση στη φυματίνη λόγω του εμβολίου εξασθενεί σταδιακά, ώστε μετά από 5-8 χρόνια να μην υπερβαίνει τα 5 mm.

Τι θα πρέπει να κάνω αν έχω θετική MANTOUX;



Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό γιατρό (πνευμονολόγο-φυματιολόγο). Αυτός θα σας κατευθύνει με βάση το ιστορικό σας, την κλινική εξέταση, την ακτινογραφία θώρακος και θα σας προτείνει περαιτέρω εξετάσεις. Το αν θα χορηγηθεί ή όχι θεραπεία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου, ο κίνδυνος παρενεργειών από τα φάρμακα, η ηλικία του ασθενούς κ.α.

Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν τη φυματίωση, πατήστε ΕΔΩ

3 σχόλια: