Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2013

Αιμόπτυση: Αυτά που πρέπει να ξέρετε


Αιμόπτυση είναι η αποβολή πτυέλων που περιέχουν αίμα. Εκδηλώνεται συνήθως με το βήχα αλλά μπορεί επίσης ορισμένες φορές  να πρόκειται για αποβολή καθαρού αίματος.

Είναι πραγματικά μια εμπειρία που προκαλεί φόβο και δεν πρέπει να παραμένει χωρίς διερεύνηση.
Δεν είναι υποχρεωτικά κάτι σοβαρό αλλά είναι όμως αναγκαίο να διαφανεί εάν υπάρχει κάποια ασθένεια που την προκαλεί.
Στις περιπτώσεις που η αποβολή του αίματος είναι μεγάλη, τότε αμέσως χρειάζεται επείγουσα νοσοκομειακή φροντίδα.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι κάποιες φορές  αίμα που προέρχεται από το στόμα, τα ούλα, το λαιμό (φάρυγγα) ή ακόμα από το στομάχι, μπορεί να εκληφθεί σαν αιμόπτυση.

Όμως είναι σημαντικό να γίνεται η διαφοροποίηση μεταξύ της αιμόπτυσης και της αιματέμεσης γιατί οι παθολογικές καταστάσεις που οδηγούν σε αυτές, είναι σχεδόν διαφορετικές.
Στην αιμόπτυση το αίμα, επειδή είναι αναμειγμένο με πτύελα και αέρα, είναι αφρώδες και έχει έντονο κόκκινο χρώμα ενώ στην αιματέμεση όχι.

Οι συχνότερες αιτίες που προκαλούν αιμόπτυση είναι οι ακόλουθες:
 1. Ο έντονος βήχας
   
 2. Μολύνσεις του αναπνευστικού συστήματος και των πνευμόνων όπως λαρυγγίτιδα, βρογχίτιδα, βρογχεκτασίες, πνευμονία
   
 3. Καρκίνος του πνεύμονα
   
 4. Πνευμονική εμβολή
   
 5. Φυματίωση
   
 6. Καρδιακή πάθηση (στένωση της μιτροειδούς καρδιακής βαλβίδας)
   
 7. Πνευμονικό οίδημα
   
 8. Κυστική ίνωση


Ένας σημαντικός παράγοντας στην αναζήτηση της αιτίας της αιμόπτυσης, είναι το ιστορικό του ασθενούς. Η κλινική εξέταση προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τη γενική κατάσταση του ασθενούς.
Ο χαρακτήρας της αιμόπτυσης, δηλαδή τι είδους αιμόπτυση έχουμε, και του βήχα δίνει επίσης πληροφορίες που βοηθούν στη διάγνωση.


Η ποσότητα του αίματος που αποβάλλεται, εάν είναι λίγο ή αναμειγμένο με φλέγματα, εάν πρόκειται για καθαρό αίμα, εάν ήταν ένα μεμονωμένο επεισόδιο ή εάν επαναλαμβάνεται, εάν η έναρξη ήταν ξαφνική και συνοδευόταν από πόνο στο στήθος, είναι πληροφορίες που βοηθούν το γιατρό να αξιολογήσει καλύτερα τη σοβαρότητα της κατάστασης και την αιτιολογία.
Όταν ο γιατρός κρίνει ότι η αιμόπτυση που παρουσίασε ο ασθενής επιβάλλει περισσότερη διερεύνηση, μπορεί να ζητήσει ανάλογα με την περίπτωση μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες συμπληρωματικές εξετάσεις:


 1. Γενικές εξετάσεις αίματος, μελέτη της πήξης αίματος
 2. Εξετάσεις των πτυέλων
 3. Ακτινογραφία θώρακα
 4. Παραπομπή για καρδιολογική εξέταση
 5. Αξονική τομογραφία του θώρακα
 6. Βρογχοσκόπηση
 7. Βιοψία
 8. Σπινθηρογράφημα
Η αντιμετώπιση της αιμόπτυσης είναι ανάλογη με την αιτία που την προκαλεί.

Να θυμάστε ότι χρειάζεται επείγουσα νοσοκομειακή φροντίδα όταν η αιμόπτυση αρχίζει με ξαφνικό βήχα, συνοδεύεται από δύσπνοια, πόνο στο στήθος, ζαλάδες ή αποβολή μεγάλης ποσότητας αίματος (μεγαλύτερη από μερικά κουταλάκια τσαγιού).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου