Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017

Ισοδυναμία της ακτινοβολίας που δεχόμαστε σε διάφορες ιατρικές εξετάσεις


Πόσες φορές δεν αναρωτηθήκατε πόση ακτινοβολία δεχθήκατε με την αξονική θώρακος που σας σύστησε ο γιατρός σας;

Αρχικά πρέπει να ξέρουμε ότι ζούμε σε ένα φυσικό περιβάλλον γεμάτο ακτινοβολία (πετρώματα, ραδόνιο - βλ. ΕΔΩ, κοσμική ακτινοβολία, τροφές που καταναλώνουμε, κ.λ.π.). 

Εκατομμύρια φωτόνια ή άλλα σωματίδια προσβάλλουν από παντού τα κύτταρά μας ανά λεπτό της ώρας. Αυτό ονομάζεται ακτινοβολία φυσικού περιβάλλοντος 
Η ετήσια έκθεση σε ακτινοβολία ενός ατόμου μόνο και μόνο επειδή κοιμάται, εργάζεται, περπατά, τρώει και πίνει, έχει μέση τιμή παγκοσμίως 3,5 mSv (μονάδα μέτρησης της απορροφώμενης ακτινοβολίας, σύντμηση της λέξης milliSievert) ή κατά προσέγγιση 0,01 mSv ημερησίως. Ας σημειωθεί ότι ο οργανισμός μας διαθέτει μηχανισμούς αυτοπροστασίας και επιδιόρθωσης των βλαβών, που προκαλούνται από φωτόνια ή σωμάτια της ακτινοβολίας για εφ’ άπαξ δόσεις(!)  έως και 150 - 200 mSv.
Η αναγκαία δόση ακτινοβολίας που απορροφά το σώμα μας για την εκτέλεση μίας ακτινογραφίας θώρακος είναι 0,02 mSv και ισοδυναμεί περίπου με την ακτινοβολία που θα πάρει κάποιος αν ζήσει 48 ώρες στο φυσικό περιβάλλον.

 Οι Διεθνείς Οργανισμοί Ακτινοπροστασίας υλοποιώντας την ιδέα του Καθηγητή Ιατρικής Φυσικής John R. Cameron (1922-2005), πρότειναν την εφαρμογή της μεθόδου B.E.R.T. (Background Equivalent Radiation Time) για να κατανοεί εύκολα ο ασθενής τι σημαίνει δόση ακτινοβολίας που απορρόφησε ο οργανισμός του. Η μέθοδος αυτή συγκρίνει την αναπόφευκτη δόση ακτινοβολίας που απορροφούμε όλοι από το φυσικό περιβάλλον μόνο και μόνο επειδή υπάρχουμε με την δόση ακτινοβολίας που απορροφούμε ως ασθενείς επειδή κάναμε μία ακτινική εξέταση.

 Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις δημιουργήθηκε ο πίνακας που ακολουθεί. 
Για διευκόλυνση του αναγνώστη, ως μέτρο σύγκρισης στην τρίτη στήλη έχει επιλεγεί η ακτινογραφία θώρακος, καθώς είναι η πλέον συχνή εξέταση.Πηγή: Κώστας Κάππας (καθ. Ιατρικής Φυσικής - Ακτινοφυσικής), artinews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου