Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Τι είναι η νόσος των λεγεωνάριων (ονομαζόμενη και νόσος των κλιματιστικών)



Η νόσος των λεγεωνάριων προκαλείται από ένα είδος βακτηριδίου που ονομάζεται Λεγεωνέλλα.
Το βακτηρίδιο ονομάστηκε έτσι το 1976, όταν πολλά από τα άτομα που συμμετείχαν σε συνέδριο της ένωσης Αμερικανών βετεράνων American Legion στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, προσβλήθηκαν από ξέσπασμα της νόσου αυτής, μια μορφή πνευμονίας.
Παρά το γεγονός ότι αυτός ο τύπος βακτηριδίων υπήρχε και πριν το 1976, τώρα εντοπίζονται περισσότερες ασθένειες από τη νόσο των Λεγεωνάριων. Αυτό συμβαίνει επειδή τώρα αναζητούμε αυτή τη νόσο κάθε φορά που κάποιος ασθενής έχει πνευμονία. Κάθε χρόνο, περίπου 8.000 και 18.000 άτομα στης ΗΠΑ νοσηλεύονται με τη νόσο των Λεγεωνάριων.
Ωστόσο, για πολλές λοιμώξεις δεν γίνεται διάγνωση ή αναφορά, και έτσι ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι μεγαλύτερος. Τα κρούσματα αυξάνονται το καλοκαίρι και στις αρχές φθινοπώρου, ωστόσο μπορούν να προκύψουν οποιαδήποτε εποχή.


Τρόπος μετάδοσης
Ο άνθρωπος προσβάλλεται μέσω εισπνοής ή εισρόφησης μικροσταγονιδίων ύδατος που περιέχουν τον μικροοργανισμό. Τα βακτηρίδια λεγεωνέλλα υπάρχουν στο φυσικό περιβάλλον, συνήθως στο νερό. Αναπτύσσονται καλύτερα σε θερμό νερό (σε ζεστή μπανιέρα, σε ντεπόζιτα ζεστού νερού, σε ψυκτικά κλιματιστικά, σε μεγάλες υδραυλικές εγκαταστάσεις ή σε μέρη των κλιματιστικών συστημάτων μεγάλων κτιρίων). Δεν φαίνεται να επιβιώνουν στα κλιματιστικά αυτοκινήτων ή των ξεχωριστών μονάδων κλιματιστικών που βάζουμε για παράδειγμα πάνω από τα παράθυρα.
Παράγοντες που διευκολύνουν την ανάπτυξη νόσου στον άνθρωπο είναι το κάπνισμα και η κατάχρηση αλκοόλ. Επίσης περισσότερο ευάλωτα είναι τα ανοσοκατασταλμένα άτομα και εκείνα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα των πνευμόνων.
Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μπορεί να προσβάλλει οποιαδήποτε ηλικία.


Η περίοδος επώασης κυμαίνεται από 2 μέχρι 10 ημέρες.


Η κλινική εικόνα ποικίλλει και τα συμπτώματα μπορεί να αφορούν περισσότερα του ενός συστήματα του οργανισμού.
Ο ασθενής αισθάνεται για λίγες ημέρες αδυναμία και καταβολή και μπορεί να ακολουθήσει μία περίοδος με συμπτώματα γρίπης. Ο βήχας (αρχικά ξηρός κατόπιν παραγωγικός) μπορεί να είναι το πρώτο σύμπτωμα προσβολής των πνευμόνων. Πολλοί ασθενείς παρουσιάζουν υψηλό πυρετό ( περισσότερο από 39 C), συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (διάρροια, ναυτία, έμετο, στομαχικές διαταραχές), από το κεντρικό νευρικό σύστημα (πονοκέφαλος, σύγχυση , λήθαργο), από την καρδιά (βραδυκαρδία) κλπ. Ανάλογα δε με την έκταση της πνευμονίας αλλά και την συνύπαρξη ή όχι άλλων νοσημάτων, μπορεί να υπάρχει δύσπνοια ή και αναπνευστική ανεπάρκεια.


Πρόγνωση & Θεραπεία
Η νόσος των λεγεωνάριων αποτελεί το 1-8% των πνευμονιών της κοινότητας. Σε περίπτωση έγκαιρης διάγνωσης, η πρόγνωση είναι άριστη.
Η καθυστέρηση στην διάγνωση, η συνύπαρξη άλλων νοσημάτων, επιβαρυντικών παραγόντων (κάπνισμα, κατάχρηση αλκοόλ) ή η έκπτωση της άμυνας του οργανισμού (πχ. χρόνια λήψη κορτιζόνης, κλπ), καθιστούν δύσκολη την αντιμετώπιση της νόσου, είναι δυνατόν να επιμηκύνουν την νοσηλεία αλλά και τις επιπλοκές της νόσου και να αυξήσουν την θνησιμότητα η οποία μπορεί να φθάσει περίπου το 15%.
Φάρμακα εκλογής για την αντιμετώπισή της είναι αντιβιοτικά όπως οι μακρολίδες και οι κινολόνες. Η διάρκεια της θεραπείας είναι περίπου 3 εβδομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου